Finom falatok Észtországból

Ha gyors ebéd….

vagy vacsora kell, akkor lasagne.

Amikor Velencében jártam egyszer és megkóstoltam az “igazi” lasagne-t…hát…öö.. csalódás volt. Valami íztelen, szagtalan, szétfőtt izét tálaltak. Valószínű csak rossz étterembe mentünk, mindenesetre csalódás volt.

Cseppet sem gondolom, hogy tudok sütni, vagy jól csinálom, mindenesetre a férjem szereti, hamar megvan, gyorsan el is fogy, szóval olyan rossz nem lehet.

A  héten szinte nem is főztünk, mert festettük a konyhát, ami csodaszép lett, de nem vagyunk mesteremberek, és van egy 16 hónapos örökmozgónk, így nagyon lassan haladtunk. Az eredmény kárpótol és legalább megújult környezetben főzhetek 🙂

Általában reggel találom ki, hogy mi legyen az aznapi menü. Gréta súgta meg a választ, mert épp az egyik fiókban lévő dolgokkal játszott. A lasagne tésztát állandóan kiszedte, megnézte, majd visszatette. Akkor jött az ötlet, hogy ilyet csináljak.

Hozzávalók 4 adaghoz:

Paradicsomos mártás

40 dkg darált marhahús

2 közepes hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 nagyobb cikk zellergumó lereszelve (kb. egy maréknyi) – opcionális

25 dkg paradicsomdarabkák saját levében konzerv (muti paradicsom azt hiszem otthon)

só, bors, bazsalikom, oliva olaj, 

 

A fehér mártáshoz

2 ek vaj

3 ek. teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt

csipet só

1 marék petrezselyemzöld

tej ízlés szerint

20 dkg reszelt félkemény sajt (egy része lehet parmezán)

fél csomag (kb. 9 db) lasagne lap 

 

1. a hagymát felkockázom, és kevés olivaolajon megpiritom a zellerrel együtt. 

2. hozzáadom a húst és kevergetem

3. amikor a hús megpirult, akkor adok hozzá ízlés szerint sót, borsot, a zúzott fokhagymát (a fokhagymára vigyázni, ne kapjon oda, mert borzalmas íze lesz)

4. felengedem a paradicsommal és időnként kevergetve készre főzöm (ha szükséges akkor egy csipet cukorral lehet ízesíteni), hozzáadni a bazsalikomot. A legjobb, ha friss, nekem sajnos csak szárított volt (Milyen egy háziasszony vagyok!)

5. Közben elkészítem a fehér mártást. A vajat felolvasztani, hozzáadni a lisztet, kicsit megpiritani, majd felönteni egy kevés tejjel. Nem szabad, hogy túlságosan híg legyen, de ne is legyen betonkemény. Ezt jól elmagyaráztam. Beleszórni a marék aprított petrezselymet.

6. megfőzni a tésztát al dante

7. a megfőtt tésztát leszűrni, és vízzel kihűteni.

8. egy tepsibe 3 lasagne lapot letenni, rá a paradicsommártás fele, majd a fehér mártás másik fele.

9. megint 3 lasagne lapot rátenni és a maradék húsos mártást és a sajt felét rátenni, majd bevonni a maradék 3 lasagne lappal. 

10. a tetejére a maradék fehér mártást ill. a maradék sajtot tenni

11. előmelegitett sütőben addig sütni, míg aranybarna nem lesz a sajt.

DSC_2862

 

 

Jó étvágyat kívánok 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!