Na ez az étel, ami nem igazán honos Észtországban. Amúgy meglepetésemre a férjem nagyon szereti. Nekem néha kifejezetten jól esik a főzelék. Mivel gyerekem van, és kevés időm, ezért általában 2 napra főzök.
Nagyon gondolkoztam kedden, hogy mit főzzek. Céltalanul kóvályogtam a boltban, amikor bevillant: Lencsefőzelék. Nagyon régen főztem. Őszintén szólva kicsit honvágyam van már, ilyenkor mindig valami hazait főzök. Tudom nem nagy dolog egy tál lencsefőzelék, de higgyétek el nagyon jól tud esni 🙂
Vettem is egy fél kg-s lencsét, kb. 30 dekás füstölt húst, és tejfölt.
A húst feltettem 2-3 babérlevéllel főni, a vízbe tettem “biovegetát” vagyis bio zöldségleves port. Nem szoktam használni vegetát, mert utálom a nátriumglutamátot és társait. Biot szoktam venni, mert az csak sót, szárított zöldségeket, és fűszereket tartalmaz.
Amikor hús kb. 75%-ban megfőtt, akkor adtam hozzá a 2 karikára vágott sárgarépát és 1/3-ad pasztinákot, és a kb. 25 deka megmosott lencsét. Só, bors, tárkony ízlés szerint.
A lencsét kb. 40 percig főztem, majd kb. másfél dl tejfölt, egy kevés főzelék levet és 1 evőkanál tönkölylisztet simára kevertem. (Leginkább teljes kiörlésű tönkölylisztet használok főzéshez, sürítéshez, sütéshez nem mindig 🙂 ) Egy kis mustárral pedig sokkal pikánsabb lesz.
Egy picit összefőztem. Főtt hússal tálaltam.
Jó étvágyat! (Most pedig a kacsám sül a hűtőben, szerencsére találtam, ráadásul akciósan 🙂 )
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: