Ugyan még néhány ember a téli kabátját veszi fel reggelente, mert bizony a hőmérő higanyszála nem sokkal kúszik 0 fölé. Szerda reggel kilenckor 6 fok volt (real feel: 3). Azért ez elég nyomasztó nekem, mert mégis csak úgy éltem le 27 évet, hogy májusban már rövidnadrágban lehet szaladgálni.
A kiskertekben már itt is elültették a veteményest, szépen kikelt a hagyma és a borsó is. A rebarbara már szépen kihajtott, így a hétvégén anyósom megsütötte az idei első-friss rebarbarás sütit.
Annyira jól sikerült. Az édes, vajas tészta, rajta a túró krém, és benne a rebarbara darabkák. A savanyú és az édes mesés kombinációja. Rögtön beleszerettem. Sajnos sima fehérlisztes + cukros variáció volt (szerinte amúgy sem a cukor hízlal, hanem a zsír), de ma végre megcsináltam a cukormentes és teljes kiőrlésű lisztből készült változatot.
Nagyon egyszerű sütemény.
Szóval a recept:
Az alsó vajas tésztához hozzávalók:
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor (nekem porxilit)
1 tojás sárgája – (a fehérjét később használom fel a túrós krémhez)
25 dkg liszt (nekem 5 dkg finomliszt és 20 dkg graham-liszt)
A vajat összemorzsoltam a xilittel, annyira, hogy viszonylag egynemű masszát kapjak.
Hozzáadtam a tojássárgáját és a lisztet, majd jól összegyúrtam.
Egy tűzálló tálba sütőpapírt tettem, majd erre jött ez a linzeres tészta.
Kb. 15 percre 200 fokra előmelegített sütőben elősütöttem.
Túrókrém (tészta) hozzávalói:
20 dkg túró
5 dkg teljes kiőrlésű búzadara (simával is működik)
2 tojás sárgája
ízlés szerint cukor (én csak egy pici édesítőt tettem bele)
3 tojás felvert habja
ha szükséges 2 kanál tejföl
A túrót és a búzadarát összekevertem, majd hozzáadtam a tejfölt és tojássárgáját. Egy kevés vanilia por is mehet bele, vagy reszelt citromhéj, citromlé és az ízlés szerinti édesítő. Jól összekevertem, majd a tojáshabot óvatosan belekevertem. Én tettem bele egy kis útifűmaghéjat, de ez opcionális.
A sütőben lévő tésztát kivettem, és ráöntöttem ezt a túrós krémet.
A tetejére kb. 35 dkg tisztított, fahéjas cukorba (xilit) forgatott rebarbarát tettem és 4-5 szem nagyobb epret is szeleteltem közé.
Kb. fél óra alatt készre sütöttem. Amikor a felső rész szépen megsül, akkor kész is van.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: