Március eltelt, elég sok születésnapot ünnepeltünk. Rendszerint a mi lakásunkban ünneplünk, együtt a család. Ez ilyen központi hely, mindenki ide jön. Mindig kérdés, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Idén lazacos szendvics mellett döntöttünk.
A facebook oldalamon már írtam egy bejegyzést a lazac sózásról, de újra megosztom, hogy itt is meglegyen:
“Sózott lazac, vagy lazacpisztráng:
Kép forrása: (innen)
Az egyik abszolút kedvenc ételem a lazac, vagy a lazacpisztráng. Bármilyen formában.
“Az óceánban az atlanti lazac hatalmas területeket jár be, és rohamosan növekszik. 2-4 évvel később teljes ivarérettségben tér vissza a folyókba. Mérete elérheti a 150 cm-t, súlya a 35 kg-ot. A lazac (és a pisztráng) farmokon nevelése ma már általános. Tápérték szempontjából kiváló termék, sok omega-3 zsírsavat és zsírban oldódó A- és D-vitamint tartalmaz. A nevelt lazac egész évben kapható; frissen, fagyasztva, szeletelve, füstölve és pácolva.”
” A lazacpisztráng gyorsan növő fajta, és különösen alkalmas a farmon történő tenyésztésre. Rengeteg omega-3 zsírsavat és zsírban oldódó A- és D-vitamint tartalmaz. Frissen, fagyasztva, füstölve, kész és félkész állapotban értékesítik. Húsa elkészíthető sütve, főzve és roston sütve; felhasználható számos ételben.”
Nálunk szinte minden héten kerül az asztalra valamilyen formában: sütve, vagy főzve valami mártásként (kaporral és citrommal leginkább). Legutóbb pedig sózással tartósítottunk lazacpisztrángot. Borzasztó egyszerű, nagy szakácstudást sem igényel a művelet:
Hozzávalók:
1/3 rész cukor
2/3 rész só – ezeket összekeverni
A bőrös lazacfilét vagy lazacpisztrángfilét jól bedörzsölni ezzel a cukros sóval, majd fóliába, vagy papírba csomagolni és egy éjszakát a konyhában állni hagyni.
Másnap reggel szép vékony szeletekre szeleteni, és már fogyasztható is. Nagyon finom vajas kenyérrel, vagy bármilyen salátába.
Egy csavaros üvegbe eltéve pár napig eláll.
Itt Észtországban szinte az összes szupermarketben lehet kapni a halpultban sózott, enyhén sózott, vagy hidegenfüstölt lazacot, lazacpisztrángot.”
Ez egyébként az egyik legegyszerűbb és a legnépszerűbb módja a lazacfogyasztásnak, a vendégváró falatok készítésének. Én imádom.
Hozzávalók:
Sózott lazac (Ha nem készítünk itthon, akkor ilyet használunk: lazac)
pár szelet fehér kenyér (toast kenyér)
vaj
friss kapor
citrom karika
Megvajazni a kenyeret, ráhelyezni a lazacszeleteket, a tetejére friss kaprot és kis citromcikket tenni.
Ilyen egyszerű 🙂
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: