Finom falatok Észtországból

Húshagyókedd – Vastlapäev

“Vastlapäev, (húshagyó nap, kása nap, csúszónap) a keresztény kalendáriumban és az észt népi kalendáruiban a hamvazó szerdát megelőző nap, az utolsó nap feltámadás ünnepét megelőző hét hetes nagyböjt előtt. Vastlapäev (ezentúl Húshagyókeddként fogom jegyezni) neve a német nyelvből ered (fasten) vagy talán a svéd nyelből (fastlag), ami böjtöt jelent. 

A böjt ideje alatt tilos tápláló és örömet okozó ételeket enni, ezért még Húshagyókedden egy nagyot buliznak és esznek. Az észt tradicionális húshagyókeddi ételek a borsó- vagy a bableves sertéslábbal főzve, és manapság tejszínnel töltött fánk, ami egyébként a mi képviselő fánkukhoz hasonlít. Sokáig azt hittem, hogy a vastlapaev a képviselőket ünnepli. Akkor még nem vettem a fáradtságot, hogy utána olvassak 🙂 

A húshagyókeddi szokásokhoz tartozik a szánkózás és a nagy “csúszás”, amitől a következő évre jó termést várnak.

Sokan a Húshagyókedden karnevált tartanak. Angolszász szokás még ezen a napon palacsintát enni. Az oroszoknál pedig egész héten palacsinta evés és bulizás a népszokás.

vastlakuklidNAMI

Észtországban még a múlt század elején is évszakok szerint étkeztek. Disznóhúst jellemzően csak télen ettek. A disznót Márton napján vagy Karácsonykor levágták és felosztották télire. Húshagyókedd napjára már csak a lába maradt, így ezt ették. Ezen nap után már nem ettek disznóhúst. Ezért nevezik húshagyónak. Ha a hús elfogyott és tehén nem volt még, tyúktojással is hasonló volt a helyzet, akkor böjt elkerülhetetlenül elkezdődött.” Forrás: innen (saját fordítás).

A farsangi bálra kakaós kalácsot sütöttem, ami nem észt, hanem magyar recept alapján készült. Ennek elég egyszerű oka van, nem ismertem a vastlakukkel receptjét, sosem sütöttem meg, és tegnap nem nagyon volt időm kísérletezgetni. A receptért ezer hála Anyukámnak, aki gyerekkorunkban nagyon nagyon sokszor megsütötte ezt a fantasztikus kalácsot.

DSC_3398

 Íme a recept – hozzávalók ilyen két hosszú rúdhoz:

4 dl langyos tej, 5 evőkanál cukor és 6 dkg élesztő

1 kg búzafinomliszt

2 dl tej, 10 dkg margarin (vaj), 50 szem sacharrin-t felolvasztani

3 egész tojás, 

1 dl étolaj.

A kakaós részhez 2 evőkanál kakaó és 4 evőkanál tej.

A langyos tejbe keverünk 5 evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

Eközben egy nagy tálba beleteszünk 1 kg lisztet, ha szükséges szitáljuk át. 

A közepébe kis mélyedést csinálunk, beleütjük a tojásokat, az étolajat, és hozzáadjuk az olvasztott vajas tejet. A végén pedig beleöntjük az élesztős tejet. Jól összekeverjük, és dagasztjuk. Ha túl lágy a tészta 1-1 marék lisztet lehet még segíteni, hogy ne ragadjon annyira.

Amikor már szépen elválik a tészta az edény falától, akkor kétfelé vesszük és a másik feléhez 2 evőkanál kakaót és 4 evőkanál tejet teszünk, majd jól átdagasztjuk. 

A tésztákat, egy ruhával letakarva meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.

Ha szépen megkeltek a tészták, akkor először a sárgát, majd rá a barnát nyújtjuk ki és feltekerjük. Félbevágjuk és egy nagy, kivajazott tepsibe tesszük, a tetejét tojással és vajjal megkenjük.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz. Kb. 40 perc – 175-180 fokon. 

DSC_3403

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!