Finom falatok Észtországból

Gulyásleves – lencsével

Nagyon ritkán eszem leveseket, viszont, ha eszem a tartalmas leveseket részesítem előnyben. Mostanában leszoktam a krumpliról, helyette zellert, édesburgonyát, sárgarépát szoktam használni. 

Marhahúst meg még ritkábban eszünk. Nem nagyon szeretem, így nem is szoktam nagyon venni. Előbb nyúlok a csirkehús után a pultban. Vasárnap mégis valamiért marha húst vettem. Gondolkoztam, hogy az a 40 deka pörköltnek igencsak karcsú lenne, inkább csinálok belőle gulyáslevest, a férjem amúgy is jobban preferálja a gulyáslevest.

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

40 dkg felkockázott marhahús
3 közepes hagyma felkockázva
3 közepes sárgarépa felkockázva
1 kisebb zellergumó felkockázva, de ez el is hagyható, helyettesíthető pasztinákkal
pirospaprika, só, bors ízlés szerint
1 nagyobb gerezd fokhagyma
akinek belefér vegeta (én nem használok), helyette inkább bio levesport / leveskockát
kb. 15 dkg vöröslencse (a barna lencse is épp olyan jó)
1-2 ek. zsiradék

 

A zsírt felolvasztottam, majd beleszórtam az apróra vágott hagymát és üvegesre pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, és a zellert és egy kicsit együtt dinszteltem őket, majd következett a hús.
Az egészet kb. 15-20 percig főztem saját lében, ha szükséges volt pótoltam a vizet. Megszórtam pirospaprikával, zúzott fokhagymával, borssal, sóval, és jól elkevertem. Vigyázni kell a pirospaprika könnyen odakaphat, ezért kevergetni kell, majd egy kis vizet lehet hozzá önteni. 
Fedő alatt pároltam, amikor a víz elfogyott, adtam hozzá, és ezt addig csináltam, míg a hús meg nem főtt. 
Jöhet a krumpli, vagy a lencse, kinek, mi az ízlése.
Felhúztam vízzel, én raktam bele egy leveskockát is. (Leveskocka, amit én használok)
Amikor az egész megfőtt kevertem bele egy kis tejfölt, mert mi így szeretjük, amúgy elhagyható.
Ízesíthető még tárkonnyal, vagy friss zöldségzöldjével. 
Jó étvágyat hozzá!DSC_3281

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!