Megint eltelt egy hét, és ha a blogot nézzük, úgy tűnik nem főzök semmit. Főztem tök finom rakott padlizsánt (teljes kiörlésű tésztával és besamell mártás helyett cottage cheese-zel – kodujuust.) Mire lefotóztam volna, elfogyott. Ilyen ez a popszakma.
A mai rizottó is hamar elfogyott, de ez az én bűnöm, hogy keveset főztem. 🙂 Annyira vágytunk egy kis halas ételre (ugye a D-vitamin miatt is fontos a tonhal… bár nem tudom, hogy a konzerv tonhalban mennyi van). Gondolkoztam, hogy esetleg pizzát kellene vagy valami tunnikalapirukas-t (tonhalas rizzsel töltött pogácsaféle). A rizottó egyszerű és gyors elkészítése meggyőzött.
Hozzávalók kb. 3 személyre
2 kisebb hagyma felkockázva
1 ek. vaj
20 dkg (basmati)rizs
kb. 8 dl zöldséges alaplé
1 dl fehérbor
só, citrombors
1 marék aprított petrezselyemzöld (friss)
2 ek. tejföl
1 marék reszelt sajt
1 kisebb konzerv sóslében vagy olajban lévő tonhal (pl. calvo)
Elkészítés módja:
A hagymát a vajjal felteszem párolni, de vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg. Amikor már üveges a hagyma színe, akkor hozzáadom a rizst és megpirítom kicsit.
Közben kockából, vagy porból elkészítem a zöldségalaplevet (akár húsalaplé is jó, ami épp van otthon) – én mindig bio-t használok, mert az mentes a mesterséges adalékanyagoktól.
A rizshez hozzáöntöm a fehérbort, majd kevergetve megvárom, hogy elpárolog.
Fokozatosan hozzáadom a rizshez az alaplevet, néha megkeverem, hogy ne égjen oda.
Amikor az összes lé elfogyott, akkor lassú tűzön fedő alatt addig párolom, míg a rizs meg nem puhul (nem szétfőzni!).
Belekeverem a sót (ha szükséges), a citromborsot (vagy bors és citromlé), a petrezselymet és a tonhalat. Ízlés szerint mehet hozzá reszelt sajt és tejföl is. Elhagyható, ha épp valaki nem eszik tejterméket.
Jó étvágyat kívánok!
Kommentek