Finom falatok Észtországból

Tonhalas rizottó

Megint eltelt egy hét, és ha a blogot nézzük, úgy tűnik nem főzök semmit. Főztem tök finom rakott padlizsánt (teljes kiörlésű tésztával és besamell mártás helyett cottage cheese-zel – kodujuust.) Mire lefotóztam volna, elfogyott. Ilyen ez a popszakma.

A mai rizottó is hamar elfogyott, de ez az én bűnöm, hogy keveset főztem. 🙂 Annyira vágytunk egy kis halas ételre (ugye a D-vitamin miatt is fontos a tonhal… bár nem tudom, hogy a konzerv tonhalban mennyi van). Gondolkoztam, hogy esetleg pizzát kellene vagy valami tunnikalapirukas-t (tonhalas rizzsel töltött pogácsaféle).  A rizottó egyszerű és gyors elkészítése meggyőzött.

Hozzávalók kb. 3 személyre

2 kisebb hagyma felkockázva

1 ek. vaj

20 dkg (basmati)rizs 

kb. 8 dl zöldséges alaplé

1 dl fehérbor

só, citrombors

1 marék aprított petrezselyemzöld (friss)

2 ek. tejföl

1 marék reszelt sajt

1 kisebb konzerv sóslében vagy olajban lévő tonhal (pl. calvo)

Elkészítés módja:

A hagymát a vajjal felteszem párolni, de vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg. Amikor már üveges a hagyma színe, akkor hozzáadom a rizst és megpirítom kicsit.

Közben kockából, vagy porból elkészítem a zöldségalaplevet (akár húsalaplé is jó, ami épp van otthon) – én mindig bio-t használok, mert az mentes a mesterséges adalékanyagoktól.  

A rizshez hozzáöntöm a fehérbort, majd kevergetve megvárom, hogy elpárolog.

Fokozatosan hozzáadom a rizshez az alaplevet, néha megkeverem, hogy ne égjen oda. 

Amikor az összes lé elfogyott, akkor lassú tűzön fedő alatt addig párolom, míg a rizs meg nem puhul (nem szétfőzni!).

Belekeverem a sót (ha szükséges), a citromborsot (vagy bors és citromlé), a petrezselymet és a tonhalat. Ízlés szerint mehet hozzá reszelt sajt és tejföl is. Elhagyható, ha épp valaki nem eszik tejterméket.

Jó étvágyat kívánok!

 

DSC_3179

 

 

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!