Egy párszor már említettem, hogy a mi családunk (fogalmam sincs, hogy ez reprezentálja-e az átlagos észt családot) nem nagyon csinál nagy gondot az étkzésekből. Vasárnap sincs 4 féle főétel, nem kelünk reggel 6-kor, hogy friss húsleves kerüljön az asztalra. Szerintem nem is nagyon ismerik itt a mi klasszikus húslevesünket. Magát a húsalaplevet igen, de nem láttam még, hogy levesként fogyasztották volna. (Itt az én tágabb-szűkebb családomról van szó.)
Általában reggel, vagy előző este találom ki, hogy mit főzzek. Olyat, ami illeszthető a diétámba, amit a férjem és a kislányom is jóízűen fogyaszt. Nem is olyan bonyolult már megtalálni a megfelelőt.
Pénteken megvettem a csirkemellett, tejfölös-mustárosként készítettem el, hozzá párolt hajdina. Egyszerű és nagyon finom.
Hozzávalók kb. 3-4 személyre
kb. fél kg csirkemell felkockázva
2-3 kisebb hagyma
pár szem gomba
1 kanál (zab)liszt
2-3 dl tejföl
1 ek. mustár
só, bors, kakukkfű, petrezselyemzöld (ez nálam kimaradt… nem mentem még boltba)
Elkészítés módja:
A hagymát apróra vágom, egy kevés zsiradékon (én most spec. kókuszzsír) megfuttatom, hozzáadom a felszeletelt gombát (bár ez elhagyható) és a felkockázott csirkemellet hozzáadom és megpirítom. Hozzáadok egy kevés vizet és a fűszereket, egy kanál mustárt. Elkeverem. Egy kanál lisztet rászórok és gyorsan elkeverem. Ha szükséges vízzel felhúzom.
Majd ízlés szerint tejfölt adok hozzá.
Még egyszer felforralom, ellenőrzöm a húst, hogy megpuhult-e.
Most párolt hajdinával és kelkáposztás-uborkasalátával tálaltam. Mindenkinek nagyon ízlett.
Kommentek