Finom falatok Észtországból

Csicsóka leves

Aki ismer, az tudja, hogy kb. mindig fogyókúrázom, vagy legalábbis próbálkozom egészséges ételeket az asztalra tenni. A csicsóka már másodszorra volt vendég a konyhában. Először csicsókarizottót készítettem egy – milyen érdekes – észt recept alapján. Nagyon bevált, a férjemnek is megtetszett az íze.

“A csicsóka az őszirózsafélék családjába tartozó gumós gyógynövény. Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába. A csicsóka fontos diabetikus alapanya, íze hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Itt azért megjegyezném, hogy észtül maapirn-nek hívják, ami szószerinti fordításban földi körtét  jelent. Valóban az állagát a  körtéhez tudnám hasonlítani. A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb a rosttartalma, ami gátolja az egyéb szénhidrátok és a hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza a laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Tartalmaz: káliumot, kalciomot, magnéziumot, foszfort, cinket, B1-B2 vitamint, niacint, C-vitamint. Azt hiszem a többit nem is akarjuk annyira tudni. Egészséges és kész. :)” * 

Szóval hozzávalók kb. 4 személyre:

kb. 25 dkg csicsóka

1 közepes hagyma apróra vágva

kb. 2 közepes sárgarépa kb. fél cm-s kockákra vágva

kb. fél liter zöldségalaplé (én megint bio levesporból főztem)

só, bors, egy csipet zsálya

2 dl kókusztejszín

1 csipet kurkuma 

1 evőkanál tönkölybúzaliszt

 

Elkészítés módja:

A hagymát egy kevés olajon (zsiradékon) megdinsztelem, és hozzáadom a kockára vágott sárgarépát, majd a kockára vágott csicsókát és együtt párolom őket, majd megszórom egy evőkanál tönkölybúzaliszttel. Gyorsan összekeverem, nehogy a liszt becsomósodjon.

Közben elkészítek kb. fél liter leveslalapot. (http://www.rapunzel.de/bio-produkt-klare-suppe-ohne-hefe–1200695.html – ezt a terméket használom, mindenféle adalékanyag mentes)

Hozzáadom a zöldségekhez a levesalapot és hagyom együtt fedő alatt párolódni. Egy kevés borssal, ízlés szerint zsályával ízesítem. Sóval óvatosan, én inkább a végén adom hozzá, mert a levespor tartalmaz sót úgyis.

Amikor megfőttek a zöldségek, akkor még egy kis vízet öntök hozzá, ha túlságosan “pörkölt sűrűségű” lenne. 

Hozzáadom a kókusztejszínt, gondosan összekeverem. A legvégén sózom még ízlés szerint és egy kevés kurkumát is szórok bele.

Az íze… fenomenális. Annyira érdekes, a csicsóka és a kókusz keveréke, nagyon finom. Egy 10-es skálán minimum 11-es 🙂

Reszelt füstölt sajttal és pirított fekete kenyérrel tálaltam. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Viki

 

 

 

*Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!