Régen jelentkeztem már, ennek annyi volt az oka, hogy a régi notebookomról hiányoztak billentyűk, és keserves volt rajta gépelni. Telefonról meg annyira nem lehet blogot irni.
Tegnap már nagyon megkívántam a májat, vettem is a boltban. Arra gondoltam, hogy zöldborsóval, hagymával nagyon jó kis kombó lenne. Mivel Szilveszter volt, nagy bulit nem terveztünk. Ebédre valami könnyűre vágytam, mert tudtam, hogy este hús lesz.
Nem tudom, ki hogy van vele, de vannak napok, amikor a zöld színű ételeket kívánom. Legyen akár egy darab saláta, vagy spenót, vagy zöldborsó, teljesen mindegy, csak zöld legyen. Na de nem is szaporítom tovább a szót. Íme a menü:
Hozzávalók 2 személyre:
kb. 25 dkg csirkemáj
1 közepes hagyma durvára kockázva
kb. 2 marék borsó
1 ek. olaj
1 kk. cukor
ízlés szerint bors és a ha megfőtt só
A hagymát durvára vágom és megfuttatom egy kis olajon, majd hozzáaadom a félbe vágott csirkemájakat. Hagyom, hogy kicsit barnuljon, ha szükséges egy kevés vizet töltök alá. Hozzáadom a borsót és jól összekeverem. Folyamatosan kevergetve párolom. Én tettem hozzá egy kevés cukrot, ami kicsit karamellizálódott a főzés folyamata alatt. Egyébként opcionális, elhagyható. Egy kevés frissen törött borssal megszórtam.
Kb. negyed óra – 20 perc alatt elkészült.
Egy vegyes salátátval tálaltam. Kb. 1 paradicsom, egy kevés édes kömény, jégsaláta, de mehet bele uborka, csak ez nem volt itthon.
Vannak napok, amikor az nincs időm órákat a konyhában tölteni. Az ilyen 20-25 perces étel ötletek pedig jól jönnek szerintem mindenkinek. 🙂 Arról nem is beszélve, hogy egészséges.
Nem tudom írtam-e már, hogy itt Észtországban az összes hipermarketnek van készételeket árusító pultja. Grillcsirke, főtt rizs, hajdinak, saláták, resztelt máj, töltött káposzta, mindenféle ebédnek való étel. Nem drágább egy adag, mintha vennék egy szendvicset, de mégis főtt étel. A családomban azt vettem észre, hogy nem feszülnek rá annyira az ételkészítésre pl. karácsonykor, szilveszterkor, mint otthon Magyarországon. A többi észt családot nem tudom, de szerintem ez az átlag. Azt is megfigyeltem, hogy a kevésbé zsíros, egészségesebb ételeket részesítik előnyben.
Egy következő bejegyzésben kitérek arra, hogy mik azok a “mindennapi magyar” ételek, amik hiányoznak.
Minden régi és új olvasómnak boldog új évet kívánok egészségben, szeretetben!
Viki
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: