Az az igazi húsleves

A vasárnapi. Amit szerintem a magyar háztartások vagy 95%-ban főznek vasárnaponként. Bevallom őszintén, hogy nem nagyon szoktam húslevest főzni, mert én nem rajongok érte, a férjem pedig csak sok zöldséggel szereti.

Tegnap azért elhatároztam, hogy főzök egy adaggal. Nem kapkodtam el, nem keltem azért 6-kor, hogy délre ebéd legyen. Amúgy azt vettem észre, legalábbis nem reprezentativ felmérésem alapján (kb. a családomat  jelenti), az észtek nem “kattognak” annyit a vasárnapi kaja témán, mint pl. mi. (Ettől függetlenül lehet így van, de anyósommal mi nem csinálunk ügyet a vasárnapi menüből, és nem szentírás a hús sem.)

A mi klasszikus húslevesünk pedig húsalaplé (puljong), ami további felhasználásra kerül. 

Gondolom nagyon nagy újdonságot nem árulok el ezzel a recepttel, mert biztos vagyok benne, hogy mindenkinek meg van a saját családi receptje, mindenféle titkos hozzávalóval. (Egyébként pl. akár csukott szemmel is meg tudnám különböztetni a nagymamáim és anyukám levesét. Mindegyik isteni finom, de mégis teljesen más ízvilág)

Tegnap vettem levescsontot, mindenféle zöldséget és ma megfőztem. Daragombóccal szerettem volna, el is készítettem, de a gombóc iszonyat kemény lett 🙂

Hozzávalók kb. 6 adaghoz:

kb. fél kg levescsont (ez kicsit húsosabb volt)

fél közepes karalábé (hasábokra vágva)

1 közepes vöröshagyma egészben

fél közepes zeller (hasábokra vágva)

2 közepes sárgarépa (hasábokra vágva)

2 gerezd fokhagyma

1 közepes pasztinák (hasábokra vágva)

6-7 szem egész bors

1 csipetnyi köménymag

só, vegeta izlés szerint (én bio levesport használtam 2 kávéskanállal)

1 csipetnyi gyömbér

fél csomó petrezselyemzöld és zöldhagyma összekötve 

1 paradicsom egészben

Az összes hozzávalót, kivéve a fűszereket egy nagy tálba tesszük és felengedjük hideg vízzel. Nagyon lassú tűzön kezdjük el főzni, épp csak gyöngyöznie szabad a víznek. Ez nagyon időigényes , a főzési idő a hústól függően akár 3-4 óra is lehet. Viszont az íze kárpótol mindenért. 🙂

Amikor felhabzik, akkor a habot leszedjük róla és beletesszük a fűszereket. Ha megfőtt, akkor egy pohár hideg vizet öntünk hozzá. (Természetesen utólag fűszerezhető)

Zöldborsóval (külön főztem) és tésztával tálaltam a férjemnek. Magunknak “borzasztó daragombóccal” . Semmi gond nem volt a gombóccal, finom volt, csak az állaga kicsit kemény maradt. Valószinű sok darát tettem a tojáshoz. Ritkán főzök ilyet na 🙂

(A kép régebben készült, de jól szemlélteti, mennyire szép, átlátszó a leves. Nem sárga, mert szerintem a nagyon sárgaságot a kurkuma vagy a vegeta adja, én pedig vegetát nem használok soha.)

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »