Finom falatok Észtországból

Piláf…

vagyis rizseshús marhából.

Sokat járunk étterembe, önkiszolgáló étterembe, vagy csak figyelem az itteni hipermárketek melegétel kínálatát. Szinte  mindenhol megtalálható a rizseshús valamilyen fajtája. Itt Pilaff-nak hívják. Nem kimondottan észt étel, és azt gondolom, ha olyan nagyon népszerűtlen lenne, akkor nem találkoznék vele mindenhol.

Nagyon kevés marhahúst eszünk. A férjem nem szereti a disznóhúst, én meg már unom a csirkét. Tegnap elmentem bevásárolni, és akkor jött a megvilágosodás: rizseshús.

A gondolatot tett követte, a kb. 4 adagot a következőképp készítettem el. Amúgy kimondottan jól jön, ha van a fagyasztóban egy adag pörkölt (akár marha, akár sertés, de még a vadpörkölt is jól jön), mert nagyon hamar elkészül. 

Nekem nem volt itthon semmiféle pörkölt alapom. 

2 közepes fej hagyma felkockázva

kb. 25-30 dkg felkockázott marhahús (sertés, vad, bárány – opcionális, de a főzési időnél vegyük figyelembe)

2 ek. étolaj (vagy vaj)

1 dl fehérbor

1 ek pirospaprika

só, bors, majoranna, kömény stb. ízlés szerint

20 dkg rizottó rizs

3-4 szem gomba felkarikázva

2 szelet bacon szalonna vagy 1 szelet jó kis, magyaros füstölt szalonna (itt ez hiányzik…)

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 liter zöldségalaplé (én megint bio levesalapból készítettem)

 

1. az olajat (zsiradékot) felmelegitem, beleszórom a szalonnát és egy kicsit megpirítom

2. hozzáadom a hagymát és szép üvegesre párolom (nem piritom)

3. hozzáadom a húst, és megpiritom. Amikor már kezd odakapni, pirulni, akkor egy kevés vízzel felengedem, hozzáadom a pirospaprikát, és a zúzott fokhagymát, borsot. Pirítom – vízzel felengedem. Ezt addig ismétlem, míg a hús meg nem puhul. A rizsnek jóval kevesebb idő kell, hogy megpuhuljon. 

4. hozzáöntöm a fehérbort és amikor elpárolgott, akkor hozzáadom a rizst.

5. a rizst fehéredésig hevítjük, majd 1 merítőkanál levesalapot öntünk rá. Jól elkeverjük, majd hagyjuk, hogy elfőjjön, megint 1 merőkanál alap, megint jól elkeverni.  A végén az egész levest hozzáöntjük,és fedő alatt, lassú tűzön hagyjuk a rizst főni. 

6. Sót, majorannát, vagy oregánót, bazsalikomot, petrezselyemzöldet a végén adom hozzá. Sózni nekem nem kellett, mert a levesalap sós volt. A zöldfűszert pedig tényleg ízlés szerint tegyünk bele. Én most majorannával ízesítettem csak.

Itt azért megjegyezném, hogy tudom, a friss fűszernek nincs párja, de nyáron nem ültettem balkon ládába, amit a boltban lehet kapni… nos annak se íze, se bűze. Kb. mintha egy marék falevelet raknék bele. Sajnálom nagyon. Jövőre viszont okosabb leszek és ültetek balkonládába friss fűszereket 🙂

DSC_2868

 

 

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!