vagy vacsora kell, akkor lasagne.
Amikor Velencében jártam egyszer és megkóstoltam az “igazi” lasagne-t…hát…öö.. csalódás volt. Valami íztelen, szagtalan, szétfőtt izét tálaltak. Valószínű csak rossz étterembe mentünk, mindenesetre csalódás volt.
Cseppet sem gondolom, hogy tudok sütni, vagy jól csinálom, mindenesetre a férjem szereti, hamar megvan, gyorsan el is fogy, szóval olyan rossz nem lehet.
A héten szinte nem is főztünk, mert festettük a konyhát, ami csodaszép lett, de nem vagyunk mesteremberek, és van egy 16 hónapos örökmozgónk, így nagyon lassan haladtunk. Az eredmény kárpótol és legalább megújult környezetben főzhetek 🙂
Általában reggel találom ki, hogy mi legyen az aznapi menü. Gréta súgta meg a választ, mert épp az egyik fiókban lévő dolgokkal játszott. A lasagne tésztát állandóan kiszedte, megnézte, majd visszatette. Akkor jött az ötlet, hogy ilyet csináljak.
Hozzávalók 4 adaghoz:
Paradicsomos mártás
40 dkg darált marhahús
2 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb cikk zellergumó lereszelve (kb. egy maréknyi) – opcionális
25 dkg paradicsomdarabkák saját levében konzerv (muti paradicsom azt hiszem otthon)
só, bors, bazsalikom, oliva olaj,
A fehér mártáshoz
2 ek vaj
3 ek. teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
csipet só
1 marék petrezselyemzöld
tej ízlés szerint
20 dkg reszelt félkemény sajt (egy része lehet parmezán)
fél csomag (kb. 9 db) lasagne lap
1. a hagymát felkockázom, és kevés olivaolajon megpiritom a zellerrel együtt.
2. hozzáadom a húst és kevergetem
3. amikor a hús megpirult, akkor adok hozzá ízlés szerint sót, borsot, a zúzott fokhagymát (a fokhagymára vigyázni, ne kapjon oda, mert borzalmas íze lesz)
4. felengedem a paradicsommal és időnként kevergetve készre főzöm (ha szükséges akkor egy csipet cukorral lehet ízesíteni), hozzáadni a bazsalikomot. A legjobb, ha friss, nekem sajnos csak szárított volt (Milyen egy háziasszony vagyok!)
5. Közben elkészítem a fehér mártást. A vajat felolvasztani, hozzáadni a lisztet, kicsit megpiritani, majd felönteni egy kevés tejjel. Nem szabad, hogy túlságosan híg legyen, de ne is legyen betonkemény. Ezt jól elmagyaráztam. Beleszórni a marék aprított petrezselymet.
6. megfőzni a tésztát al dante
7. a megfőtt tésztát leszűrni, és vízzel kihűteni.
8. egy tepsibe 3 lasagne lapot letenni, rá a paradicsommártás fele, majd a fehér mártás másik fele.
9. megint 3 lasagne lapot rátenni és a maradék húsos mártást és a sajt felét rátenni, majd bevonni a maradék 3 lasagne lappal.
10. a tetejére a maradék fehér mártást ill. a maradék sajtot tenni
11. előmelegitett sütőben addig sütni, míg aranybarna nem lesz a sajt.
Jó étvágyat kívánok 🙂