Finom falatok Észtországból

Kirju koer

vagyis az észt majomkenyér.

Pont ma láttam Jamie Oliver egyik postjában a majomkenyeret, nyilván valami extrával volt megbolondítva, ami Jamie-hez illik. A kép alatt megnéztem a kommenteket és a világ minden tájáról jöttek a hozzászólások, hogy a keksz szalámit, vagyis a majomkenyeret az adott országban, hogy nevezik. Az alap szerintem mindenhol ugyanaz. Háztartási keksz (vagy digestive keksz, vagy valami sima keksz, ugyanis nálunk kimondottan HT.kekszet nem kapni). Tök érdekes. Nem hittem volna, hogy ez ilyen world wide desszert.

A családom nagyon szereti a majomkenyeret, vagy ahogy ők hívják kirju koer (foltos kutya).

Mivel a férjemért mindent, ezért a céges szülinapjára elkészítettem, úgy, ahogy  a kedvenc weboldalamon megtaláltam. Annyit változtattam, hogy a 20 dkg zselés cukor helyett, csak 10 dkg-t tettem bele, de nekem ez még így is émelyítően édes volt.

Egy szeletben minimum 1000 kcal van. Na jó vicceltem. Nem számoltam ki. Nem mertem.

Hozzávalók kb. 20-25 vékonyabb szelethez:

36 dkg háztartási keksz (Észtországban élőknek kalev vagy selga keksz kb. 2 csomag)
10 dkg felkockázott zselécukor
1 dl mazsola
3 ek. kakaópor
15 dkg puha vaj (én csak vajat használok mindenhez, a margarint nem szeretem)
20 dkg cukrozott sűrített tej

A kekszet törjük össze, (én párszor falhoz vágtam a zacskókat), majd keverjük hozzá a zselécukrot, a mazsolát és a kakaóport

Olvasszuk fel a vajat és adjuk hozzá a sűrített tejet

Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük fóliára és csináljunk belőle hengert. Én még alufóliába és jól becsomagoltam, elrendezgettem.

Egy éjszakát kb. hűvös helyen hagyjuk állni.

Szerintem – bár az eredeti recept nem írja – de egy marék vágott mogyorót, vagy mandulát, diót, simán elbír még.

DSC_2850

Szerintem nagyon finom, nagyon édes, tényleg kevés is elég belőle. Házibuliba, vendégségbe ideális, mert az egészet kb. 10 perc elkészíteni.

Jó étvágyat hozzá!

 

A recept pedig innen: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/2424/Kirju-koer-kondenspiimaga- származik.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!