Valamelyik nap hallottam megint a csicsókáról. Tudtam, hogy létezik, de sosem ettem. Szerdán elmentünk Grétával a boltba és ott nézegettem a zöldségeket. Gyorsan kértem telefonos (facebookos) segítséget, hogy ez, az???
Az ember minden nap tanul valami újat. Én pedig imádok új dolgokat felfedezni. A batáta és az édeskömény után a csicsóka is rendszeres vendég lesz nálunk.
Észtül “maapirn” a neve, ami szó szerint “földi körtét” jelent. Amikor megpucoltam, akkor jöttem rá, hogy miért körte. Teljesen olyan a textúrája, a húsa.
A receptet egyébként egy észt oldalon, vagyis számomra az egyik leghitelesebb észt gasztrooldal. Aivarnak innen szoktam keresni a recepteket, ha valami igazi észt (vagy orosz) étellel szeretném meglepni. A legtöbbet akkor kóstolom először, amikor megfőzöm, ő pedig leellenőrzi, hogy jó-e. 🙂
Csicsókarizottó:
Hozzávalók kb. 4 személyre (ez mindig kimarad, majd utólag a többi receptnél is pótolom):
25 dkg tisztított, kockázott csicsóka
4 közepes fej hagyma felkockázva
2 fokhagymagerezd
2 ek. vaj
30 dkg rizottórizs
1 dl fehérbor (száraz)
0,5 dkg hideg vaj
1 liter zöldségleves alap (én bio zöldségleves porból készítettem)
10 deka reszelt parmezán (én sima trappista jellegű sajtot reszeltem bele)
só, bors, kakukkfű, petrezselyemzöld
1. a hagymát és a fokhagymát a 2 ek. vajon üvegesre párolni, de nem pirítani!!!
2. hozzáadni a rizst és addig “melegíteni”, míg a szemek ki nem fehérednek
3. hozzáönteni a fehérbort, és addig keverni, míg be nem szívja
4. hozzáadni a csicsókát és összekeverni
5. a forró zöldségalaplevet merőkanállal adagoljuk hozzá, és közben kevergetjük
6. kb. 20 perc alatt al dante főzzük. Nekem puha lett, biztosan függ a rizs minőségétől is.
7. hozzákeverjük a sót, a borsot, és a kakukkfüvet (ha van friss bazsalikom, vagy oregánó, akkor azt is lehet helyette) a petrezselyem zöldet és a sajt egy részét.
Szerintem nagyon finom és egyszerű étel. Nálunk nagyon nagy sikere volt. Akár köretnek, akár egytálételnek kitűnő.
Jó étvágyat hozzá!
Forrás: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/9594/Maapirnirisoto
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: