Csirkemellel töltött gombafejek
Egyszerűen mesés volt ez a kombó 🙂
Amúgy az észtek (legalábbis akiket ismerek) a túlságosan zsíros kajákat. Megeszik, megkóstolják a magyar főztöt, de szerintem nem tudják elképzelni, hogy folyamatosan ilyen jó nehéz kajákat egyenek.
Pár hónapja a sógorom fiával beszélgettünk. (8 éves). Kérdezte, hogy Gréta szokott -e magyar ételeket enni? Mondtam neki, hogy persze. Szokott. Hiszen én magyar vagyok, magyar ételeket főzök neki. Erre ő: de neki az nem erős nagyon? Jót nevettem rajta.
A külföldi emberekben, valami idióta marketingfogás eredményeként élhet egy olyan téveszme, hogy a magyarok csak zsíros, csak paprikás, csak erősen fűszerezett ételeket esznek. Pedig vegyük csak a húslevest. Szerintem se nem erős, se nem fűszeres, se nem zsíros. (Na jó, talán egy kicsit. )
Tegnap mindenképpen valami gombásat akartam. Vettem gombát, csirkemell is adott volt. Mivel éhesek voltunk (öreg hiba éhesen boltba menni vásárolni!) vettünk hússal töltött párnácskát. Ez a töltelék inspirált egy rizses-csirkemelles gombatöltelék elkészítésére. Arra gondoltam, hogy ha csak csirkét tennék bele, akkor Aivarnak nem ízlene.
Szóval hozzávalók:
1 fej vöröshagyma felkockázva
1 fél csirkemell felkockázva
1 marék rizs
2 ek. tejföl (bár elhagyható)
só, bors, kapor (nekem sajnos nem volt friss kaprom)
10 db nagy fejű gomba
15 dkg reszelt trapista jellegű sajt
kevés zsiradék a hagyma alá
A gombákat meghámozzuk és a tönköt kivágjuk. Szépen eligazgatjuk egy sütőpapirral kibélelt tepsiben.
A hagymát egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a húst.
Amikor kifehéredett, akkor önteni hozzá egy kis vizet és ízlés szerint ízesíteni sóval, borssal, kömény, majoranna, ki mit szeret. Nem szeretek én fűszereket előírni, mert mindenki mást szeret. Valaki utálja a kaprot, valaki a köményt, valaki a zsályát. Szerintem egy kezdő háziasszony is rájön szépen lassan, hogy mik azok a fűszerek, amik az ételeit finommá teszik. 🙂 Különben is szerintem a receptek azért vannak, hogy átalakítsuk őket. (vannak kivételek, amikor nem lehet, nyilván)
… elkalandoztam…
Felöntöttük a húst, hozzáadni egy marék rizst. A legjobb a kásarizs, de azt hiszem otthon olyat nem kapni. Akkor rizottó rizs.
Amikor megfőtt a rizs és a hús, akkor összeturmixolni jó alaposan. Ha túl kemény lenne, akkor vagy vizzel, vagy egy kis tejföllel lehet javítani az állagán.
A sütőt melegítsük elő kb. 200 fokra.
A gombafejekbe tegyünk egy-egy csipet reszelt sajtot, majd oszlassuk el a tölteléket bennük.
Mivel nekem elég nagyok voltak a gombák, így tettem egy leheletnyi vizet a tepsi aljába.
Kb. fél óra alatt, míg a gomba megsül, ekkor megszórhatjuk reszelt sajttal és olvasszuk rá.
Én párolt hajdinával tároltam. A hajdina nagyon egészséges, és itt Észtországban szerintem az egyik legelterjedtebb köret (a rizs, a krumpli után). Nálunk tuti van 2-3 alkalommal egy héten.
Jó étvágyat! 🙂