Finom falatok Észtországból

Rozmaringos sültcsirke…

avagy egy gyors ebéd története.

Nem újdonság, inkább csak azok kedvéért írom le, akik nem ismernek, hogy van egy 16 hónapos kislányom. Örökmozgó, szeret segíteni, pl. a konyhában szétpakolni. Nem igazán tudok mellette kiteljesedni és valahogy nincs naponta 3-4 órám a tűzhely mellett álldogálni és főzőcskézni. Bármennyire is szeretnék.
Vannak olyan napok, még hétvégén is, amikor valami program van és nincs fél óránál több időm a főzésre. Hamar-gyorsan kell valami. A tegnapi nap is ilyen volt. Vásárolni voltunk és tök későn értünk haza, gyorsan nekiálltam valamit, szó szerint összedobni.

Szerintem a sült csirke az egyik legjobb joker kaja. Már, ha nem unjuk. Gyorsan megsül, csak be kell dobni a sütőbe, sütni fél órát és kész.

Vettem 6 db. csirke alsócombot. Kicsit megpucoltam (a rajta maradt tollakat kihúzkodtam), majd beleszórtam egy jénai tálba. Kevés zsiradék (olaj, zsír, kókuszolaj, vaj, ki mit szeretne) só, bors, rozmaring és egy kevés majoranna mindkét oldalára. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon sütöttem lefedve 30 percet majd kb. 10 percet fedő nélkül grill fokozaton. Jól sikerült, mert a hús elvált a csonttól.

Közben a rizst is előkészítettem. Itt nagyon sok féle rizs kapható: barna, fehér, vörös, sõmer (ennek nem sikerült a jelentését megfejteni: szemes, kavicsos), kásához való, hosszú szemű, rövid szemű, fényes, fényezetlen, basmati, jázmin, sushi… stb. stb.

Egy konkrét márkát szoktam venni, és azt használom. Otthon is hosszú szemű, A minőségű rizst vennék, de nem emlékszem már, hogy milyet használtam.

Pofon egyszerű szerintem a rizst elkészíteni:

1 rész rizs, 2 rész forró víz, 1 kanál zsiradék, só

Megpiritotjuk a rizst a zsiradékon, megszórjuk egy kis sóval. Amikor a szemek kifehéredtek, akkor felöntjük a 2 rész vizzel. Azért nem írok mennyiséget, mert  ha sok vendéged jön, akkor akár 1 kgt is csinálhatsz. Egészen kicsi lángon , fedő alatt kb. 15 perc alatt a rizs elkészül. Én ilyenkor szoktam megkeverni és még hagyom fedő alatt egy picit, egészen tálalásig.

Ha van itthon friss petrezselyem zöld, akkor teszek rá. Valamikor reszelt sárgarépával bolondítom meg, vagy épp hagymával. Variáció ezer féle.

Még szombaton csináltam párolt káposztát. A kacsához szerettem volna, de ugye kacsát nem kaptam sehol sem, libát sem.

Kb. 1 negyed fej káposztát vékony csíkokra szeltem, 1 hagymát szintén, és 2 almát vékony gerezdekre. Az egészet bele egy fazékba, egy kevés zsiradékot alá és mehet a menet 🙂

Kicsit párolni, a káposzta, alma és a hagyma úgyis ereszt egy kis levet. Ha nagyon pirulna, akkor egy kevés vizet hozzá lehet önteni. Egy nagy bögrébe (kb. 3 dl) csináltam ecetes, cukros vizet. Otthon anya ilyennel szokta csináln a salátát, vagy az uborkasalátát. Valaki egyszer azt mondta a párolt káposztát ilyennel kell leönteni. Lusta voltam elő venni a szakácskönyvet, ezért igy csináltam. Arra figyelni kell, hogy ne legyen sok az ecet! Én megint barna, muscovado nádcukrot használtam. (Azt olvastam, hogy semmivel sem jobb, mint a fehér cukor, de mégis hiszem, hogy valamivel csak-csak jobb. Egy másik bejegyzésben kifejtem, hogy miért is nem használok xilitet vagy eritritet ill. steviát.) Hozzáöntöttem a káposztához ezt a levet, majd fél órán keresztül pároltam, fedő alatt, időnként megkeverve. Szerintem isteni lett.

DSC_2788-001

Jó étvágyat kívánok hozzá! Tényleg fél óra alatt elkészül, de kezdő háziasszonyoknak sem kell több, mint 45 perc. Igazi vasárnapi ebéd. Leves kimaradt 🙂

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!