avagy egy kis téli kényeztetés.
Amikor még Magyarországon éltünk, egy rendezvényre Észtországot kellett (volna) reprezentálnom valami étellel. Fogalmam sem volt, hogy mit süssek főzzek. Találtam egy nagyon jó kis oldalt (az egyik legnagyobb észt receptgyűjtemény, az oldal üzemeltetőjének azóta egy könyve is megjelent). Ott találtam ezt a sajttorta receptet, amit meg is sütöttem, csak akkor rebarbarával. Az eredeti recept rebarbarával készült.
Nem is én lennék, ha nem dolgoznám át a recepteket. Ez az almás fahéjas változat anyósom születésnapjára készült. Sajnos én nem tudok nagyon szép tortákat sütni, fondanttal , marcipánnal pedig sosem dolgoztam.
Nem cukrász vagyok 🙂
Ez az almatorta mindenkinek izlett. Könnyű, lágy, és kb. végtelen mennyiségűt meg lehet belőle enni, annyira finom. Nem nehéz elkészíteni.
Ime a recept:
TORTAALAP:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
8,5 dkg kristálycukor (én muscovado nádcukrot használok)
1 nagy tojás
18 dkg liszt
1 csipet só
és a titkos hozzávaló: fél teáskanál kardamon
Elkészités:
Keverjük össze a cukrot és a vajat, majd adjuk hozzá a tojást. Utána keverjük össze a száraz hozzávalókat: liszt, só, kardamon, majd az egészet jól dolgozzuk össze. Sütőpapirral kibélelt tortaformába (26 cm) nyomogassuk bele. Majd tegyük a hűtőbe, míg a sajtkrémet elkészítjük.
KRÉM:
40 dkg sajtkrém (creme bonjour, otthon azt hiszem philadelphia és talán nádudvari van. Én az utóbbit használtam még Magyarországon)
20 dkg tejföl ( az eredeti recept kohupiima pastát is megemlit, de otthon nincs)
10 dkg cukor
3 nagy tojás
1 teás kanál vanilia kivonat
Az összes hozzávalót keverjük jól össze, és öntsük rá a tésztára.
2-3 nagyobb almát meghámozzuk és fahéjas cukorba forgatjuk. Rátesszük a tészta tetejére.
Előmelegitett sütőbe kb. 45 perc alatt 180 fokon készre sütjük, míg a teteje kicsit meg nem barnul.
Jó étvágyat! 🙂
Forrás: http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/11070/Rabarbri-toorjuustukook
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: