Ezentúl az inzulinrezisztenciában szenvedők által is fogyasztható ételek címének végére odabiggyesztem az IR feliratot, így célirányosan megtalálják.
Ennek a receptnek az eredeti változatát egy észt újságban olvastam, egyszer már meg is csináltam, ööö… rajtam kívül senkinek sem ízlett. No sebaj, a férjem válogatós, ez van. 🙂
Mostanában nagyon sok húst ettünk, ma is hús volt, szerettem volna valami menteset. Barangoltam a boltban és a kezembe akadt a bébispenót. Ekkor jött a megvilágosodás, hogy nekem bizony spenótos lasagne-t kellene csinálnom. Inkább rakott tésztának hívom, mert félő, hogy semmi köze nincs a lasagne-hoz, plusz, ha otthon nem lehet teljes kiörlésű lapot kapni, akkor másféle tésztát is felhasználható.
Alig vártam, hogy kihűljön, gyorsan meg is kóstoltam. Fenséges! 🙂
Hozzávalók kb. 4 adaghoz:
Tejes szósz:
36 gramm vaj felolvasztva
2 evőkanál (kb.35 gramm )teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt (aki nem diétázik, nem ir-es, annak akár a sima liszt is jó) – 23,73 gramm szénhidrát
1 dl 10%-os kávétejszín, vagy 30%-os sima tejszín (mindenféle ízesítés nélkül – otthon hajlamosak feljavítani)
1 csapott kanál friss kakukkfű
ízlés szerint bors, só
10 dkg tejföl.
Teljes kiörlésű tönkölybúza lasagne tészta – 15 dkg megfőzve ez nekem 376 gramm lett (97,5 gramm szénhidrátot)
2 marék bébispenót
1 marék reszelt sajt
Elkészítés módja:
A vajat egy kisebb edényben felolvasztom és hozzáadom a lisztet, majd csomómentesre elkeverem. Felöntöm a tejjel és folyamatosan keverem. Nekem kicsit kemény lett, ezért egy kevés vízzel felengedtem. Beleteszem a kakukkfüvet, a borsot, sót ízlés szerint, majd jól elkeverem.
Amikor kész, akkor egy kis tálba tettem és kb. 10 dkg tejföllel kicsit fellazítottam. Nem szabad, hogy túl folyós legyen, mert akkor az egész tészta folyós lesz.
Közben megfőztem a tésztát, kb. 15 perc alatt al dente, de ezt feltűntetik a tészta dobozán úgyis, hogy meddig kell főzni kb.
Egy tűzálló tálat sütőpapírral kibéleltem, egy tortaformát. Nem találtam jobbat. 🙂 Két-három lapot tettem a papírra, majd jött egy adag krém, pár levél spenót, majd reszelek rá kevés fokhagymát, megint tésztalap, krém, és spenót levél, végül pedig a maradék tészta, a tészta tetejére pedig reszelt sajt.
Be a sütőbe és kb. 180 fokon addig sütöttem, míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején.
100 gramm – kb. 19 gramm szénhidrátot tartalmaz, de ez az itteni alapanyagokra vonatkozik, ezt vegyétek figyelembe.
Kommentek